Biseri

Bizarni prometni zakoni koji još postoje diljem svijeta

AutoMoto / Flash | 07. 07. 2014. u 10:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i svijet i promet je prepun glupih i bizarnih zakona. Neki su posljedica nekog konkretnog događaja, druge je pregazilo vrijeme, a treći nisu baš nikad imali smisla.

Svjetski prvaci u ovoj disciplini su, naravno, SAD, no i Europa ima bisera.

Aljaska
Život na sjeveru je neobičan. Stoga donekle razumijemo kako se u zakonu Aljaske našla odredba da je zabranjeno prevoziti psa zavezanog na krovnim nosačima.

Kanada
U kanadskom Montrealu ne smijete automobilom blokirati kolni ulaz. To je sasvim u redu, no bit ćete kažnjeni blokirate li kolni ulaz i u vlastito dvorište.

Kalifornija
U sunčanoj državi Kaliforniji u zakonu stoji kako je zabranjeno spavati na cesti. Isto tako je zabranjeno pucati u životinje iz automobila. Jedina iznimka su kitovi!

Pennsylvania
Definitivno najbizarniji zakon. U Pennsylvaniji na cesti kroz poljoprivredna područja tijekom mraka morate se zaustaviti, ispaliti signalnu raketu i čekati 10 minuta kako bi se cesta očistila od stoke. Postupak se mora ponoviti svaku milju (1,6 km).

Alabama
U američkoj saveznoj državi Alabami zabranjeno je voziti automobil vezanih očiju, ali je dopušteno voziti u suprotnom smjeru jednosmjerne ulice ako na prednjem dijelu auta imate prikvačenu lanternu.

Ekvador
Ovaj zakon je bizarno strog. Za prekoračenje brzine od samo 11 km/h u gradu vozač automatski završava u zatvoru na tri dana. Bez suđenja!

Danska
Svi vozači u Danskoj moraju obavezno pogledati ispod automobila prije nego što ga upale. Razlog za bizaran zakon je ipak donekle razumljiv. Moglo bi se dogoditi da se pod automobilom nalazi dijete koje se primjerice igra skrivača.

Luksemburg
U Luksemburgu svi automobili moraju imati brisače. Čak i oni poput nekih bagija ili sportskih modela koji uopće nemaju vjetrobransko staklo.

Francuska
U automobilu uvijek mora biti alkotester, jednokratni ili višekratni. Iznimka su jedino automobili koji imaju ugrađenu blokadu pokretanja za alkoholizirane vozače.

Njemačka
U Njemačkoj morate uvijek paziti koliko goriva imate u spremniku. Ostanete li bez goriva na autocesti, slijedi sočna kazna. Također je zabranjeno voditi životinje na povodcu dok sjedite u automobilu. Osim za pse, to vrijedi i za konje, krave...

Švicarska
U Švicarskoj je zabranjeno prati automobil u nedjelju. Zvuči suludo, no Švicarci drže do mira. Tako je nedjeljom zabranjen još čitav niz bučnih aktivnosti.

Španjolska
Oni koji imaju lošiji vid u Španjolskoj u automobilu moraju uvijek imati dodatne naočale. Bez obzira na to nose li trenutno naočale ili ne.

Estonija
U Estoniji vozač u automobilu uvijek mora imati klinove za podmetanje ispod kotača. I to obavezno drvene.

Cipar
U Cipru je ilegalno jesti i piti dok vozite. Zabranjena je čak i voda. Kako biste se osvježili, morate stati sa strane i ugasiti vozilo.

Saudijska Arabija
U Saudijskoj Arabiji žene nemaju ni približno tolika prava kao muškarci. Pravo glasa na izborima dobile su 2009. godine, no još ne smiju voziti automobil. Kazna je oko 150 KM.

Singapur
U Singapuru je protuzakonito približiti se na manje od 50 metara udaljenosti pješaku koji prelazi ili namjerava prelaziti cestu na pješačkom. Apsolutno neizvedivo, no zakon se uredno provodi i naplaćuju se kazne.

Rusija
U Rusiji će vas kazniti ako vozite prljavi automobil. No imati čisti automobil tijekom zime je u toj državi zbog prljavih cesta i mnogo snijega gotovo nemoguće.

Japan
Ako vozeći poprskate pješaka na nogostupu u Japanu svojim automobilom, platit ćete oko 100 KM. Konačno jedan pametan neobičan zakon koji bi dobro došao i nama.

Filipini
Zbog zagađenosti i prometnih gužva u Manili ponedjeljkom u doba najvećih prometnih gužvi ne smijete voziti automobile čije registracije završavaju brojevima 1 i 2, utorkom 3 i 4, srijedom 5 i 6 itd. Slično sustavu par-nepar koji se zbog nestašice goriva primjenjivao i na našim prostorima.

Australija
U Australiji je strogo zabranjeno ostavljati ključeve automobila u vozilu, a pješacima je zabranjeno hodati desnom stranom nogostupa.

Kopirati
Drag cursor here to close