Sigurnost

BiH prednjači u broju mrtvih na cestama

AutoMoto / Flash | 15. 09. 2014. u 20:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH, imajući u vidu raspoložive pokazatelje o prometnim nesrećama, spada u zemlje s najvećim brojem ozlijeđenih i poginulih u odnosu na broj kilometara koji prijeđu vozila.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH objavljeno je da su, prema dostupnim policijskim izvještajima u BiH, glavni uzročnici nastanka prometnih nesreća brzina, nepoštivanje prava prvenstva i vožnja pod utjecajem alkohola.

Imenovanjem članova iz reda stručnjaka okončan je postupak izbora Vijeća za sigurnost prometa čime su stvoreni preduvjeti za izradu i usvajanje Strategije sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Strategija sigurnosti prometa na cestama dio je Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, a tretirat će postojeće stanje sigurnosti prometa, dugoročne i kratkoročne ciljeve, smjernice, ključne oblasti rada i rokove za donošenje plana za provođenje Strategije.

Na osnovu Strategije, donosi se Akcijski plan kojeg usvaja Vijeće ministara BiH i vlade entiteta i Brčko distrikta BiH. Strategija će biti usklađena sa standardima EU, međunarodnim konvencijama i sporazumima čija je potpisnica BiH.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić rekao je kako se Strategijom definira razvoj i funkcioniranje sustava sigurnosti cestovnog prometa BiH i izraz je njezinog opredjeljenja da bude dio regionalnih i globalnih sustava sigurnosti prometa.

Prema njegovom mišljenju, za pristup EU potrebno je da BiH prihvati direktive i smjernice koje obvezuju zemlje članice na povećanje sigurnosti cestovnog prometa.

"Izgradnjom i modernizacijom cestovne infrastrukture mijenja se međusobno zavisni odnos u sustavu čovjek – vozilo – cesta. Sigurnost cestovnog prometa nedvosmisleno je postala dio globalne politike svih zemalja, a posebno europskih. Bez sustavnog i kontinuiranog provođenja mjera nema postizanja dugoročnih ciljeva", smatra Hadžić.

Kopirati
Drag cursor here to close