Inovacije

Automobil iz Renaulta za buduće generacije

AutoMoto / Testovi | 10. 02. 2014. u 22:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska kompanija namjerava da do 2020. tržištu ponudi prvo autonomno vozilo i već testira potrebne tehnologije na prototipu Next Two koji je zasnovan na električnom modelu Zoe. Poput mnogih drugih proizvođača automobila, Renault vjeruje da je budućnost u samoupravljajućim automobilima. U tu svrhu, razvijeno je vozilo Next Two, koje je u stanju da se potpuno autonomno kreće u prometu pri brzinama do 30 km/h.

To mu omogućavaju brojni senzori i kamere koji nadziru i prate kretanje drugih sudionika u prometu i put kojim se vozilo kreće. Tako prikupljene informacije stižu u centralnu kontrolnu jedinicu koja na osnovu ovih podataka kontrolira upravljanje, gas i kočnicu.

Tehnologija obuhvaća i Automated Valet Parking sistem koji omogućava da se automobil nakon vožnje samostalno odveze na predviđeno parking mjesto, kao i da vas sačeka na lokaciji gdje planirate ući u njega. Osim tehnologije autonomne vožnje koja ne zahtijeva intervenciju vozača, vozilo omogućava 3G/4G/WiFi povezivost i opremljeno je navigacijskim sustavom koji u realnom vremenu prenosi informacije o stanju na cesti kojim se vozilo kreće i eventualnim zastojima.

Prototip Next Two putem velikog centralno postavljenog monitora i pomoću video-konferencijske veze pretvara kabinu automobila u virtualni ured, što povećava funkcionalnost ovog vozila. Na taj način samoupravljajuća vozila dobivaju dodatno na značaju jer vrijeme koje vozač provede u njima može iskoristiti i za obavljanje posla.

"Ideja je bila ne samo da napravimo automobil koji će vozača i putnike moći sigurno da preveze, već i da vozač zahvaljujući tome što ne mora da se izravno anagžirati oko upravljanja, dobije slobodu da obavlja neke druge aktivnosti", objašnjava koncepciju ovog samoupravljajućeg vozila izvršni direktor kompanije Renault, Carlos Ghosn.

Kopirati
Drag cursor here to close