Sigurnosna tehnologija

Australija: Volvo razvija sigurnosnu tehnologiju za spašavanje kengura na cesti

AutoMoto / Flash | 31. 10. 2015. u 15:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Volvo u Australiji vrši pripreme za razvoj sigurnosne tehnologije koja bi trebala da pomogne u spašavanju života mnogih kengura koji u velikom broju stradaju na putevima te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako su kazali iz ove kompanije, u Australiju je poslan tim stručnjaka koji bi trebali razviti i usavršiti sustav za zaštitu kengura od automobila na putu.

Njihov glavni zadatak je da prouče ponašanje tih životinja koje se nalaze u blizini prometnica i koje često prilikom prelaska puteva stradaju od udara vozila.

Nakon što se prikupe podaci sa terena, Volvo planira sustav za zaštitu kengura ugraditi u serijske modele.

Inače, riječ je o vrlo sličnoj tehnologiji koja se koristi na Volvo modelima u gradovima za zaštitu i sigurnost pješaka.

Sustav koristi radar i kamere da bi locirao kengura, a zatim automatski zaustavlja vozilo ako procijeni da će udariti životinju koja se nalazi na putu.

"Kenguri su vrlo nepredvidive životinje i vozači ih teško izbjegavaju kada iznenada istrče na put", rekao je Martin Magnuson, glavni inženjer u Volvou zadužen za sigurnosne sustave.

U poređenju sa losovima, jelenima ili kravama, čije ponašanje je Volvo također, proučavao kako bi ih zaštitio od udara automobila, kenguri su inače, manje životinje koje se kreću brže i često iznenada mijenjaju smjer kretanja.

Kako su kazali iz kompanije, sigurnosni sustav koji razvija Volvo ne isključuje vozača iz procesa odlučivanja.

Sustav prvo upozorava vozača na nazočnost kengura, a ukoliko vozač ne reagira, vozilo će automatski zakočiti.

Prema podacima australijskog nacionalnog auto-moto udruženja, vozila godišnje udare više od 20.000 kengura na putevima te zemlje, a na automobilima se načini šteta u iznosu većem od 75 milijuna australijskih dolara, blizu 50 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close