Audi Sport GmbH

Audi slavi: R8 za 200 odabranih

AutoMoto / Flash | 25. 04. 2017. u 13:57 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Audijev odjel specijaliziran za modele visokih performansi nedavno je promijenio svoje ime iz quattro GmbH u Audi Sport GmbH. Znamo, užasno zanimljive vijesti. Kako ipak ne biste pobjegli odmah nakon te prve rečenice, u nastavku donosimo jedan vrlo poseban Audijev model.

Već u startu R8 je kao prilično posebna karika u lancu koji čine Audijevi modeli po svom predstavljanju 2006. godine uveo tvrtku u novu eru i instantno dokazao kako su njegovi inženjeri sposobni ući u koštac s klasom u kojoj Ingolstadt nikada nije imao vlastitog igrača, piše Dnevnik.



Iako se Audijev supersportaš u razgovoru često gurao među obične sportske automobile (i uspoređivao s 911-icom), možda prvenstveno zbog toga što je predstavljao odmak od svojih rivala u pogledu svakodnevne upotrebljivosti, a tu bio i logotip koji na kraju dana ipak za mnoge nema jednaku emocionalnu vrijednost kao oni dugogodišnjih proizvođača superautomobila, s drugom generacijom sve je došlo na svoje i Audi R8 postao je punokrvan pripadnik klase, te onaj čije se ime često provlači kao pobjedničko u usporednim testovima s bratskim Lamborghini Huracanom.



Druga generacija na prvu se možda činila kao da predstavlja korak unatrag što se vanjskog izgleda tiče u usporedbi s prethodnikom, ali do sada smo se naviknuli na njegove linije i možemo samo pohvaliti agresivniji karakter koji ga trenutno opisuje.

Kako bi proslavio otvaranje Audi Sport odjela, Audi je odlučio uzeti R8 kao svoj najbolji sportski automobil i prezentirati svijetu 200 komada posebno dorađene verzije. Posebno dorađena verzija u ovom slučaju podrazumijeva ograničen broj opcija za glavnu boju eksterijera, koje se svode na srebrnu, crnu i bijelu (primijetite da su to službene boje Audi Sporta), dok za određene elemente kupac čak niti ne može birati boju već se mora pomiriti s crvenim retrovizorima i bočnim elementima, kao i crnim prednjim spojlerom, maskom i stražnjim difuzorom.



U cijelu priču uklopit će se kočiona kliješta obojena u crveno (boja antracita kod keramičke izvedbe), koja se kriju iza 10-kračnih naplataka promjera 20-inča i još pokoji detalj koji ovaj R8 pretvara u slavljenički.

Zakoračite u interijer i jedna od prvih stvari koje ćete zamijetiti, a onda i pokazati prijateljima kako biste i njih uvjerili da vaš R8 nije samo R8, osvijetljeni su pragovi vrata koji kriju natpis 1/200 kao podsjetnik na ekskluzivnost ovog primjerka. Na temu Audijevih interijera već se godinama pišu hvalospjevi, pa ne treba sumnjati niti u to da biste ovom pronašli manu, osobito kada uzmemo u obzir sportska sjedala, trokraki upravljač s ravnim dnom i Nappa kožu gdje god zaustavili pogled. Ok, s crvenim umecima stvari već dobivaju temelje za diskusiju, ali hajde, slavljenički je model pa neka se dizajneri malo poigraju s bojama.



Ono bitno? Ostalo je isto. Tako se pod poklopcem motora i dalje vrti 5,2-litreni V10 koji razvija snagu od 540 KS i okretni moment od 540 Nm. Dakako, iste je brojke moguće podići na 610 KS i 560 Nm ako stričeku za pultom na uho šapnete riječ plus.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close