Piloted driving

Audi nastavlja bez pilota

AutoMoto / Flash | 03. 12. 2014. u 08:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod nazivom "Piloted driving" Audi zapravo stvara složen i slojevit sustav autonomne vožnje čije su neke komponente već sada dostupne u serijskim automobilima.

Kao platformu za razvoj, testiranje, ali i pokazivanje nove tehnologije Audi koristi svoj sportski RS 7, a nakon uspješne prezentacije na stazi u Hockenheimu tijekom završnog vikenda Njemačkog prvenstva turističkih automobila (DTM), testiranja se nastavljaju u Španjolskoj.

Luksuzni Ascari Race Resort na jugu Španjolske odnosno tamošnja staza od 5.425 metara idealna su scenografija za daljnji razvoj ove tehnologije.

Profesor doktor Ulrich Hackenberg, član upravnog odbora Audija za tehnički razvoj navodi kako odlučno nastavljaju dalje s razvojem svog tehničkog rješenja za "pilotiranu vožnju" jer riječ je o jednom od najznačajnijih trendova u svijetu automobila.

Ono što Audi sustav autonomnog upravljanja razlikuje od ostalih jest činjenica da je on načinjen tako da zadrži punu kontrolu nad vozilom i na krajnjim granicama, dakle pri vožnji natjecateljskim brzinama na stazi. Dok je RS 7 u Hockenheimu postizao krajnju brzinu od 240 km/h na stazi Ascari ona zbog konfiguracije doseže 205 km/h.

Primijenjena tehnologija uključuje diferencijalni GPS sustav precizan unutar nekoliko centimetara, WLAN sustav komunikacije, 3D kamere te brojne druge senzore.

Ascari je staza puna zavoja, uspona i nizbrdica pa kao takva predstavlja odličan poligon za unaprjeđenje tehnologije i pomicanje granica, a Audi od svog autonomnog automobila traži nula pogrešaka u kritičnim situacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close