Akcija SEUH-a

Aplikacija za eko vožnju stiže u autoškole u HNŽ-u

AutoMoto / Flash | 31. 10. 2014. u 11:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sportsko ekološka udruga Hercegovina (SEUH) u okviru svojih redovitih aktivnosti izradila je brošuru ''Eko vožnje'' – Ecodriving Ecowill''.

Radi popularizacije Eko vožnje, kao jedne od najjeftinijih mjera za provedbu politike energetske učinkovitosti u prometu, u sklopu programa Inteligentna energija u Europi – IEE pokrenut je projekt ''Ecowill'' – Masovna implementacija standard Eko vožnje u program izobrazbe kandidata za vozače i provedba kampanje među licenciranim vozačima, javlja ''SEUH''.

Cilj ''Ecowill'' projekta je smanjenje emisija stakleničkih i drugih štetnih plinova, kao doprinos ispunjenju obveza nacionalnih vlada i EU-a prema protokolu iz Kyota. Cilj se pokušava postići kroz masovnu implementaciju standardizirane izobrazbe Eko vožnje u program izobrazbe kandidata za vozače (auto-škole), kao i provedba kratkih treninga za već licencirane vozače (sve sa važećom vozačkom dozvolom B kategorije).

Projektom će se razviti standardizirana aplikacija Eko vožnje koja će se implementirati u komercijalni sadržaj svih autoškola na području Europe u trenerskom, ali i ispitnom djelu.

Jedan od glavnih ciljeva energetske politike u Hercegovačko-Neretvanskoj županiji je usmjeren na zaštitu okoliša, prije svega zraka i unaprjeđenja njegove kvalitete, kroz smanjenje potrošnje energije. Ključni sudionici koji promjenom svog ponašanja i navika mogu potaknuti promjene u vidu zaštite zraka i okoliša lokalnih sredina su upravo građani.

Stoga je uključivanje javnosti od presudne važnosti za učinkovit odgovor između ostalog na klimatske promjene uvjetovane zagađenjem zraka uslijed povećane emisije štetnih plinova, priopćio je ''SEUH''.

Većina građana svakodnevno sudjeluje u cestovnom prometu kao vozači. Pri tome troše automobilsko gorivo kao neobnovljivi izvor energije i izravnim ispušnim plinovima iz automobila zagađuju zrak što ima implikacije na klimatske promjene.

Promjenama u ponašanju građana u usvajanju novih navika u vožnji automobila moguće je smanjiti količinu utrošenih neobnovljivih energenata i smanjiti emisiju štetnih plinova koji zagađuju zrak i negativno utječu na klimatske promjene.

Projektom će se razviti standardizirana aplikacija eko-vožnje koja će se implementirati u komercijalni sadržaj autoškola na području Hercegovačko-Neretvanske županije u trenerskom dijelu.

Time bi se, što je posebno važno u projekt uključili građani, ali i poduzetnici: auto škole, osiguravajuće i auto kuće. Očekivani rezultat Eko vožnje je moderan i inteligentan stil vožnje koji, ukoliko se aktivno primjenjuje, može znatno doprinijeti smanjenju potrošnje goriva i negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, uz istovremeno povećanje sigurnosti i ugodnosti vožnje.

SEUH-ove brošure ''Eko vožnje – Ecodriving Ecowill'' izrađene su uz potporu Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a, a bit će distribuirane putem stanica za tehnički pregled vozila na području HNŽ-a i šire, priopćio je SEUH.

Kopirati
Drag cursor here to close