Presuda

Afera Volkswagen: Svaki prevareni kupac će dobiti 5000 dolara

AutoMoto / Flash | 21. 04. 2016. u 06:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen će isplatiti 5000 dolara svakom američkom prevarenom kupcu, prenio je njemački dnevnik Die Welt srž dogovora što ga je s američkim vlastima postigao njemački proizvođač automobila kako bi izbjegao sud zbog lažiranja rezultata svojih dizelskih vozila na ekotestu.

Kalifornijski sudac Charles Breyer u San Franciscu je njemačkom konstruktoru odredio rok do četvrtka da s američkim pravosuđem i agencijom za zaštitu okoliša postigne dogovor, pod prijetnjom da će spor na ljeto proslijediti sudu, piše njemački dnevnik u broju od četvrtka, piše Hina.

Prema Die Weltu tajno sklopljen dogovor ne rješava sva pitanja, ali predviđa odštetu od 5000 dolara (ili 4400 eura) za svakog vlasnika nekog od 600.000 automobila, a trošak povlačenja ili korekcija automobila ostaje na teret Volskwagena.

Kriza u Volkswagenu je izbila u rujnu 2015., kada je otkriveno da je proizvođač u 11 milijuna dizelskih vozila širom svijeta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

Vozila su opremljena sofisticiranim softverom koji isključuje kontrolu onečišćenja zraka u vožnji i uključuje je samo na eko-testu. Kada je uređaj isključen, automobil u okoliš izbacuje štetne plinove u količinama i do 40 puta većima od dopuštenih, otkrila je američka agencija za zaštitu okoliša EPA.

Kopirati
Drag cursor here to close