Intervju za SN

Boris Pandža otvoreno o Safetu Sušiću, Savezu i samoj reprezentaciji

Sport / Nogomet | 27. 05. 2014. u 10:10 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među 30 igrača koliko ih je na popis za Svjetsko prvenstvo stavio izbornik Bosne i Hercegovine Safet Sušić nije se našlo ime Borisa Pandže. Neke je to pomalo iznenadilo jer je 28-godišnji Mostarac, branič s 21 nastupom u reprezentaciji BiH, bio pozivan u kvalifikacijske akcije.

Iznenadilo je samog Pandžu koji je u intervjuu za bh. izdanje Sportskih novosti otvoreno progovorio o Safetu Sušiću, Savezu i samoj reprezentaciji.

'Duboko sam razočaran. Kada sam vidio popis nisam bio jako iznenađen, jer sam mogao pretpostaviti kako će se stvari odvijati. Izbornik me zvao na dva okupljanja i tada mi je rekao da nađem klub, da računa na mene… Od zadnje kvalifikacijske utakmice s Litvom više se nismo čuli i onda pred prijateljsku s Argentinom Sušić mene izbaci s popisa, a u medijima izjavi kako nisam pozvan jer nisam igrao u slaboj ligi. Zar je poljska liga slabija od mađarske ili austrijske lige? I to na nisam igrao nije istina, jer u pet utakmica prije tog popisa ja sam igrao u četiri, a u jednoj me trener odmarao zbog gustog rasporeda', kaže Pandža za Sportske novosti, dodavši kako smatra da je s popisa reprezentacije prekrižen puno prije svibnja.

'U reprezentaciji sam imao zadužen svoj dres s brojem 5 i onda ubrzo nakon te utakmice s Argentinom vidim kako je delegacija Saveza otišla u Njemačku i tamo odnijela Seadu Kolašincu dres reprezentacije, s brojem 5 i natpisom 'Kolašinac' na njemu. Da se razumijemo, drago mi je da će takav igrač igrati za našu reprezentaciju, ali zašto su mu od svih morali dati moj dres? Tu sam već shvatio da me se želi skloniti, a popis za Svjetsko prvenstvo samo je dokaz'.

Od 30 igrača koje je Sušić pozvao na pripreme samo 11 njih ima više nastupa u nacionalnom dresu od dojučerašnjeg igrača poljskog Gornika.

'Čitavih 10 godina bio sam dio reprezentacije, mlade i seniorsku, igrao sam kada mnogi to nisu htjeli, a onda kada se napokon ostvarilo nešto veliko, mene se maknulo u stranu da bi se oslobodilo prostora za one koje se moralo moliti da igraju. Igrao sam za reprezentaciju i onda kada mnogi to nisu željeli. Igrači koji su sada u reprezentaciji su moji bivši suigrači, prijatelji i svakog od njih poštujem, ali ako izuzmemo kapetana Spahića, ostali stoperi zajedno imaju nastupa za reprezentaciju koliko ja sam'.

Ovim je, kaže Pandža, završila njegova karijera u A reprezentaciji u kojoj je debitirao u 3:2 pobjedi nad Turskom u Sarajevu 2007. godine.

'Bio sam dio mlade reprezentacije kada smo igrali play-off utakmice s Češkom prije osam godina i nesretno ostali bez europskog prvenstva. Okosnica te reprezentacije kasnije je bila okosnica seniorske vrste, a činili smo je Salihović, Džeko, Ibišević, Ibričić, Vršajević i ja. Od svih nas, samo sam ja prekrižen. Opet, ponavljam, meni ništa nije slučajno'.

Pandža kaže da su problemi na relaciji izbornik-momčad izbili na vidjelo u prijateljskoj utakmici s Egiptom.

'Sušić je autoritet kod igrača izgubio još na početku kvalifikacija, a i kod navijača je izgubio kredibilitet. Plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo zato što je ova momčad stvarno dobra, što ima vrhunskih igrača i ako nešto napravimo u Brazilu, a nadam se da hoćemo, to će biti zbog njih. Sumnjam da tu Sušić može imati utjecaja'.

Sada već bivši reprezentativac BiH dodaje kako u ekipi doista vlada zajedništvo.

'Nema klanova u reprezentaciji. Sve su to veliki profesionalci i odlični dečki. Ipak, neki su utjecajniji od drugih, a takvima je izbornik jako podložan. Podvlađuje i medijima, jer izabrao je za bazu reprezentacije Sarajevo, da ugodi sarajevskim novinarima, umjesto da makne momčad negdje i priprema ju u miru'.

Unatoč tome što se gura teza kako 'Papetovi Zmajevi' ujedinjavaju BiH, Pandža kaže da u Savezu i dalje vlada garnitura koja smatra da Hrvati iz Hercegovine nisu dovoljni patrioti da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na najvećoj svjetskoj sceni.

'Ne želim da me se shvati pogrešno, da sam nacionalist, jer nisam. Imam prijatelja svugdje i svoju zemlju volim kao i bilo tko iz Sarajeva. Ali, još prije dva mjeseca dobio sam informaciju kako u Brazil može ići samo jedan Hrvat i izgleda da će tako biti. Toni Šunjić igra odlično i apsolutno zaslužuje igrati na SP-u, no zar nema još dobrih igrača među Hrvatima? Znam da su ljudi iz Saveza kave pili s roditeljima Kolašinca, nagovarali ih da Sead igra za reprezentaciju, ali zašto to nisu isto radili s roditeljima Branimira Hrgote? Zašto na širem popisu nema nijedan igrač prvaka Zrinjskog i viceprvaka Širokog? Uvijek sam sebe smatrao nekom poveznicom reprezentacije s Hrvatima iz Hercegovine, ali ne znam kakvu poruku njima šalje ovakav odnos prema hrvatskim igračima u reprezentaciji', stoji, među ostalom, u intervjuu koji je Boris Pandža dao Sportskim novostima.

Kopirati
Drag cursor here to close