Važan događaj

Stoltenberg: Ulazak Crne Gore u NATO važan za Balkan

Vijesti / Flash | 25. 05. 2017. u 08:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora je dobrošla u Sjevernoatlanski savez (NATO) kao 29. država članica, izjavio je danas generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uoči samita šefova država i vlada najjačeg vojno-političkog bloka u svijetu.

Potvrdio je da će nazočiti činu deponiranja dokumenata u Washingrtonu u vezi s ulaskom Crne Gore u NATO ističući da se radi o važnom događaju.

''Crna Gora je provela važne reforme, njihov ulazak je važan za NATO, ali i za Balkan. Pokazali smo da su naša vrata otvorena'', rekao je Stoltenberg.

Lideri NATO-a okupljaju se danas u novom sjedištu Alijanse u Bruxellesu, a samitu će prvi put nazočiti i novi predsjednik SAD-a Donald Trump.

U fokusu će biti borba protiv terorizma, ali i situacija unutar Alijanse te odnosi s Rusijom. Stoltenberg je jutros rekao da podržava ekonomske sankcije protiv Rusije, ali da je odluka o njima na liderima Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetimo, Sjevernoatlantski savez s Crnom Gorom kao članicom kontrolira čitavu jadransku obalu. Prisutnost njegovih snaga na Kosovu i u Bosni i Hercegovini govori da je "i dalje spreman intervenirati ako bi na Balkanu izbili sukobi", rekao je Janusz Bugajski iz Centra za istraživanje europske politike (CEPA), američkog instituta.

NATO vlada tom regijom. Samo Makedonija i Srbija stoje po strani, premda je prva službeno kandidatkinja, ali je proces u prekidu od 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close