Zbog sigurnosti

Windowsi 10 omogućit će blokiranje instaliranja desktop aplikacija

Sci-Tech / Flash | 28. 02. 2017. u 07:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom travnja ove godine Microsoft će korisnicima svojeg najnovijeg, a po njima i posljednjeg, operacijskog sustava, Windowsa 10, u nadogradnji po nazivu Creators Update donijeti nekolicinu novih značajki.

Članovi Microsoftovog Insider programa već su primijetili da se u testnoj inačici Windowsa 10 s navedenom nadogradnjom može postaviti zabrana instaliranja "običnih" Win32 aplikacija.

Uključite li tu opciju kao administrator, koja je po defaultu isključena, korisnici računala više neće moći na njega instalirati niti jednu aplikaciju osim onih koje se nalaze na službenom Windows Storeu, javlja Bug.hr.

U Microsoftu kažu da bi ova mogućnost trebala održati računala sigurnima i pouzdanima, jer se na Windows Storeu nalaze samo dobro provjerene aplikacije.

Osim potpune zabrane, moguće je uključiti i opciju da se korisnicima samo prikaže upozorenje pokušaju li instalirati neku Win32 aplikaciju.

Održavate li računalo baki, roditeljima, ili pak nestašnoj djeci, ova bi vam mogućnost značajno mogla olakšati posao i spriječiti neupućene da na njega instaliraju "sve i svašta".

Za one koji se žele potpuno osigurati, bit će tu i, vrlo vjerojatno, Windows 10 Cloud verzija koja će podržavati isključivo aplikacije sa službenog Storea.

Kopirati
Drag cursor here to close